Stämma med miljöföredrag

Om alla länder hade återplanteringskrav, som innebär att man planterar ny skog där man huggit ner träd, skulle klimatproblemen vara lösta. Det anser förra miljöministern Lena Ek, i dag styrelseordförande i skogskoncernen Södra. Hon var gästföreläsare på Föreningen Norden Kronobergs distriktsstämma i Alvesta.

Hon berättade bland annat om ett besök i Brasilien där stora arealer av regnskogen håller på att huggas ner. Det är, säger Lena, deprimerande att se stora avverkade ytor där det inte växer någonting.

– I Sverige har vi haft återplanteringskrav sedan förra sekelskiftet. Det ser vi resultatet av i dag, skogen växer så det knakar.

Hon är också frustrerad över att inte övriga världen satsat mer på att återvinna sopor, som vi gör i Sverige. Det skulle exempelvis lösa avfallsproblemen för storstäderna.

– Papper kan återvinnas nio gånger innan det eldas upp, säger Lena Ek.

Vid distriktsstämman omvaldes ordföranden Rolf Wenander, Växjö, sekreteraren Börge Nielsen, Alvesta och kassören Sven Astevall, Lindås, samt övriga ledamöterna Britt-Louise Berndtsson, Älmeboda och Olle Persson, Lessebo.

Lena Ek fick som tack för sin medverkan vid Föreningen Norden Kronobergs stämma ta emot ett fikonträd av styrelseledamoten Britt-Louise Berndtsson, Älmeboda. Foto: Ragnar Christerson
Lena Ek fick som tack för sin medverkan vid Kronobergs stämma ta emot ett fikonträd av styrelseledamoten Britt-Louise Berndtsson, Älmeboda.
Foto: Ragnar Christerson