Nordenstämma med EU-föredrag

– I dessa turbulenta tider är det viktigt att vi i Europa håller ihop, sade Eskil Erlandsson, riksdagens EU-nämnds vice ordförande, när han medverkade på Föreningen Norden Kronobergs distriktsstämma i Hovmantorp. Ämnet för föredraget var EU och Norden.

Erlandsson konstaterade att Storbritanniens utträde ur EU kommer att drabba övriga länder i Europa på många sätt, bland annat blir EU-medlemskapet dyrare för alla andra som stannar kvar i EU.

– I EU är det viktigt att ha vänner, sade Erlandsson. De nordiska länderna i EU brukar hålla ihop. Norden var för övrigt långt före EU med att införa de friheter som nu finns inom unionen, till exempel passfrihet och en enda arbetsmarknad.

Föreningen Norden Kronoberg valde ny ordförande vid stämman, Britt-Louise Berndtsson från Älmeboda. Hon efterträder Rolf Wenander, Växjö, som undanbett sig omval. Till vice ordförande och sekreterare omvaldes Börge Nielsen, Alvesta och till kassör omvaldes Sven Astevall, Lindås. Till styrelseledamöter valdes Ragnar Christerson, Växjö och Olle Persson, Lessebo.

Rolf Wenander

Bilden: Eskil Erlandsson, v ordförande i riksdagens EU-nämnd, tillsammans med nyvalda ordföranden i Föreningen Norden, Kronoberg, Britt-Louise Berndtsson och avgående ordföranden Rolf Wenander (Foto: Ragnar Christerson)